Ga naar mijn of artikel.

De herontdekking van de fiets, trein en de tram

Voorjaar 2008 was ik in Parijs en bij thuiskomst schreef ik al dat het daar ingevoerde fietsenplan genaamd ‘Vélib’ dat staat voor Vélo (fiets) en Liberté (vrijheid) een succes was. En inmiddels weet ik, dankzij mijn eigen kleine Tour de France van de afgelopen weken- ik was in Besançon, Aix- en-Provence en Nice- dat er overal in Frankrijk sprake is van een herontdekking van de fiets.

Dat doet mij deugd omdat ik niet alleen zelf van fietsen houd maar ook pleit voor het gebruik van de fiets voor kleine afstanden. Beweging is immers gezond voor een mens en daar komt nog bij dat fietsen ook gezond is voor het milieu.

Er is nog een reden waarom ik ook nu weer enthousiast raakte over wat ik zag: de Fransen denken ontegenzeggelijk groter dan wij en pakken de zaken, als ze eenmaal een idee hebben, ook lekker groot(s) aan. Daarom weten de grote werken van Mitterand en zijn voorgangers en met name de TGV en de bijbehorende infrastructuur me keer op keer te imponeren.

Ze getuigen van een vooruitziende blik en weten vaak op een een fraaie wijze oud en nieuw te combineren. De aanblik van een prachtig 19e eeuws station als het Gare du Nord vol met TGV’s, Eurostars en Thalys-treinen vind ik dan ook fascinerend en ik kan er wel een hele dag rondlopen om te genieten van wat ik zie.

De opkomst van de fiets in de Franse stad

Maar terug naar de fiets en de Tour de France die ik maakte: Want ook daarbij viel me op hoe groot(s) en weloverwogen men de zaken had aangepakt: In Nice, één van de grootste steden van Frankrijk, heeft men niet alleen fietsenplan ingevoerd maar ook fietspaden en stroken aangelegd. Bijvoorbeeld op de wereldberoemde Promenade des Anglais.

Dat was wel nodig ook want ik weet uit eigen ervaring hoe gevaarlijk het was om langs de kustweg tussen de auto’s door te rijden met je fietsje. Dus wat deden de Franse fietsers vroeger- en doen ze op veel plaatsen nog steeds? Fietsen op de stoep. Niet bepaald handig en ook niet erg veilig voor de voetgangers.

Terwijl het er natuurlijk omgaat dat je het mensen zo makkelijk en als het even kan zo leuk mogelijk moet maken om dingen anders te doen cq om iets nieuws te gaan doen. En dat lijken ze in Frankrijk begrepen te hebben.

Ook wat betreft OV-vervoerbewijzen trouwens: Want je kan er met een papieren kaartje reizen, met een code op je mobiel, met een chip-kaart, met een via internet geprint ticket en ga zo maar door. Voor elke smaak zit er wel een kaartje bij, ze bestaan zowel in het stads als streekvervoer naast elkaar en conducteurs kijken nergens van op. Daar komt bij dat er op in de stads- en streekbussen van een departement een eenheidstarief wordt gehanteerd: Alle kaartjes kosten 1 euro.

De terugkeer van de trein en de tram

Naast de herontdekking van de fiets zag ik nog iets anders opmerkelijks: overal in het land wordt oude, eerder opgeheven spoorweglijntjes weer nieuw leven in geblazen. En ook de tram is in Nice terug van heel lang weggeweest.

De spoorweglijntjes dienen in eerste instantie forenzen maar ze doen ook dienst als toeristenvervoer en zo kwam ik dan ook (met fiets en al) terecht in deze trein die tussen Besançon en de Zwitserse grens heen en weer boemelt.

Deze nieuwe treintjes zijn trouwens voorzien van gemakken als stopcontacten en toiletten, dat laatste klinkt als nogal voor de hand liggend maar NS heeft jaren geprobeerd om onder toiletten in de trein uit te komen en is pas recentelijk overstag gegaan omdat reizigers ze onmisbaar vinden. Stopcontacten tref je in de NS-treinen alleen maar bij hoge uitzondering aan en dan alleen nog maar in de 1e klas.

De herontdekking van lef, visie en actie

Al met al maakt wat ik zag me bijna jaloers, want ik zie in Nederland zo weinig lef, misschien ook wel minder visie en vooral veel gepraat, veel overleg en veel te weinig actie. We polderen maar door en intussen willen we wel de innovatieve kenniseconomie van Europa worden. Althans dat roepen we want we handelen er niet naar en dat vind ik jammer.

Want ik zie zoveel zoveel denk- en doevermogen bij mensen die ik ken (en dat zijn er maar een paar honderd) en ik zie tegelijkertijd overal zoveel onbenutte kansen. En ik pieker me suf wat ik er nu toch aan kan doen om ervoor te zorgen dat we hier lef, visie en actie gaan herontdekken. Want aan fietsen en fietsplannen doen wij waarschijnlijk al genoeg, alhoewel mijn ‘Einde van de achterbankgeneratie-idee’ ook nog wacht op een uitvoerder.

Dus kijk om je heen, wat kan er in jouw werk beter/fijner/gemakkelijker? Denk groot en pak de oplossing ook groots aan als dat bij je je past (op zijn Frans) of denk groot en begin klein (op zijn Hollands?) met het uitvoeren van je idee. En vertel anderen erover want wij kunnen vast leren van jouw lef, visie en actie.

5 reacties op dit bericht

 1. Twitter Comment


  nieuwe blogpost ‘De Tour de France ofwel de herontdekking van de fiets’ staat er [link to post]

  Posted using Chat Catcher

 2. Marcel Pater 5 juli 2010 om 8:07

  Ik pleit samen met jou ook voor meer visie, lef en daadkracht!

 3. Jacqueline Fackeldey 5 juli 2010 om 8:45

  @Marcel: Daar ben ik blij om!

 4. MarcelPater (MarcelPater) 5 juli 2010 om 9:01

  Twitter Comment


  nieuwe blogpost ‘De Tour de France ofwel de herontdekking van de fiets’ staat er [link to post] (via @fackeldeyfinds)

  Posted using Chat Catcher

 5. jeroen (Jeroen Smeets) 5 juli 2010 om 10:02

  Twitter Comment


  RT @fackeldeyfinds: nieuwe blogpost ‘De Tour de France ofwel de herontdekking van de fiets’ staat er [link to post]

  Posted using Chat Catcher

1 trackback naar dit bericht

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by fackeldeyfinds. fackeldeyfinds said: nieuwe blogpost 'De Tour de France ofwel de herontdekking van de fiets' staat er http://twurl.nl/eg66xo [...]

Ga naar mijn of artikel.