Ga naar mijn of artikel.

Presenteren zonder Prezi: mag dat?

jff foto er was eens Utrecht 2011 IMG_1067Er was eens een verhaal dat verteld wilde worden. Het was geen nieuw verhaal, integendeel. Het was al veel vaker verteld maar het moest er weer eens uit. Waarom? Omdat een HBO-docent een collega had horen zeggen dat je geen goede presentatie meer zou kunnen geven zonder Prezi te gebruiken. Alsof je zonder Prezi of een andere hippe tool nergens zou zijn als verteller cq simpelweg door het gebruik van Prezi als vanzelf goed gaat presenteren.

De verzuchting van het verhaal

Toen het verhaal dat zag werd het boos en het bromde voor zich uit ‘Wat een onzin! Je kunt me nog steeds prima vertellen of presenteren zonder Prezi te gebruiken. Als je maar een goede verteller bent. En als je dan een plaatje bij je praatje gebruikt omdat ik daardoor beter land dan vind ik dat alleen maar fijn. Maar geen enkel verhaal zit te wachten op docenten die de vertellers van de toekomst (de studenten) menen te moeten leren dat de middelen waarmee je vertelt belangrijker zijn dan het verhaal zelf.’

jff dia_storytelling 2011

Een middel is geen doel

Het verhaal zuchtte nog eens diep, keek even om zich heen en zag mij zitten. ‘Zeg, jij daar, jij bent toch opgeleid tot docent? Je staat toch nog wel eens voor de klas en vertelt daar studenten hoe ze een verhaal goed kunnen vertellen?  En je geeft toch veel presentaties zonder dat je daarvoor Prezi gebruikt? Wil jij mij nog eens opnieuw vertellen, alsjeblieft? En wil je dan nog eens uitleggen dat middelen nooit een doel op zich zijn?’.

Ik antwoordde ‘Afgesproken! Doe ik meteen en ik zal anderen vragen om dat ook te doen’. Het verhaal haalde opgelucht adem en bedankte me. ‘Fijn!’ zei het. Tenslotte vroeg het me of het ook andere verhalen naar me mocht verwijzen. ‘Graag!’ zei ik.

En weg was het verhaal.

10 reacties op dit bericht

 1. @tweetspreekuur 11 februari 2013 om 7:38

  Ja dat mag! Rake blog van @fackeldeyfinds: Presenteren zonder Prezi te gebruiken mag dat? http://t.co/jxiWwaX6 (mét mag ook hoor) #verhaal

 2. @AlgemeneBuurman 11 februari 2013 om 11:24

  RT @fackeldeyfinds: Presenteren zonder Prezi te gebruiken mag dat? http://t.co/0GQhRIyz

 3. @ja_bakker 12 februari 2013 om 7:50

  Tuurlijk, het gaat om het verhaal! RT @fackeldeyfinds: blogde gisteren ‘Presenteren zonder Prezi: mag dat?’ http://t.co/OUXTS4L3

 4. Elja 12 februari 2013 om 7:52

  Dan mag ik op deze plek wel opbiechten dat ik prezi nog niet onder de knie heb, toch? :)

 5. Jacqueline Fackeldey 12 februari 2013 om 8:24

  @Elja: Ja, dat mag ook ;-). Ik gebruik het zelf ook niet. Niet vanwege mijn knieën maar omdat ik er duizelig van word als ik ernaar kijk en omdat ik zelf al zo druk ben.

 6. MarcelPater (@MarcelPater) 19 februari 2013 om 20:16

  Presenteren zonder Prezi: mag dat? – http://t.co/JgNjj29B #mooiverhaal

 7. henk 19 februari 2013 om 20:43

  Ik vind prezi wel leuk om te gebruiken. Maar je bent er vrij lang mee bezig om t echt mooi te krijgen.

  Ik gebruik inmiddels weer gewoon een verzameling goto’s (pecha kucha stijl) of een powerpoint met veel foto’s en screenshots. Als t gezelschap klein is dan de presentatie op basis van 1 A3 of A4 aan tafel.

  Gaat om inhoud en de kunst van het overbrengen + flexibel kunnen inspelen op de mensen aan wie je t verhaal vertelt.

  Mooie blog, mooie boodschap!

  Henk

 8. Marcel Pater 19 februari 2013 om 21:46

  Mooi verhaal!! :)

 9. Jacqueline Fackeldey 20 februari 2013 om 10:01

  @Marcel: daarom wilde ik het ook graag nog een keer vertellen ;-)

 10. Jacqueline Fackeldey 20 februari 2013 om 10:09

  @Henk: Dank voor je compliment en je aanvullingen!

Ga naar mijn of artikel.