Ga naar mijn of artikel.

Heb jij je lesje al geleerd vandaag?

Als je ontkennend hebt geantwoord op deze vraag, dan moet je nu echt even doorlezen want ik ga je een lesje leren dat ik zelf trouwens ook weer van anderen heb geleerd en nog elke dag leer. Onlangs bijvoorbeeld nog van Seth Godin die vaststelt dat er twee verschillende manieren zijn om les te geven. De eerste manier, leert mensen feiten, procedures en technieken. De tweede leert je kijken, leiden en problemen op te lossen.

Nu kan je erover twisten of een techniek niet gewoon hetzelfde is als een een procedure of over het feit dat deze beide manieren, als ze zo beschreven worden, nog steeds veel op elkaar lijken.

Maar dat lesje wil ik vandaag niet behandelen. Ik denk namelijk dat jullie, mijn lezers, haarscherp aanvoelen wat Godin met zijn constatering bedoelt. Juist omdat we allemaal voornamelijk op de eerste manier les hebben gehad, op een linker-hersenhelft-manier en we merken dat die andere ‘rechtse‘ manier inmiddels steeds vaker van ons gevraagd wordt.

Er leiden meer leswegen naar Rome

Omdat onze wereld in wezen één groot netwerk is, een wirwar van verbindingen tussen mensen, dingen, culturen en zie daar maar eens je weg in te vinden als je niet geleerd hebt hoe dat moet.

En dat is volgens mij het lesje dat Seth Godin ons met zijn blogpost wil leren: Laten we ervoor zorgen dat de mensen van de toekomst (die overigens vandaag al begonnen is) leren hoe je kunt denken en werken met beide hersenhelften en laten we ons onderwijs daar ook op inrichten. Dat betekent in mijn ogen overigens niet dat we jonge mensen in het diepe moeten gooien en ze zomaar vrij moeten laten zwemmen.

Creatief en verbindend leren

Ik pleit ook in dit geval voor ‘en en’ denken ofwel voor verbindend en creatief  leren:  Spreek studenten dus niet alleen aan op hun linker-hersenhelft capaciteiten maar ook op hun ‘rechtse kanten’. Mogelijk hebben we daarvoor deels een ander docentencorps (ik bied me bij deze opnieuw aan om deeltijddocent te worden) nodig en vraagt dat evenzeer om wijzigingen in de lesprogamma’s en een andere manier van werken binnen met name Hogescholen en Universiteiten.

Natuurlijk heeft dat tijd nodig maar als we daar nu mee beginnen dan zijn we misschien nog niet te laat. Overigens ken ik ook al iemand die zo doceert aan de Hogeschool van Arnhem Nijmegen: Guido Crolla, op twitter bekend onder de naam @denkbeeldhouwer.

En daarom komt het wat mij betreft laatste lesje van vandaag van Guido en zijn studenten aan de hand van de onderstaande video:

EenTweeTien Documentaire from Jeroen Diks on Vimeo.

2 trackbacks naar dit bericht

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by fackeldeyfinds, marketingNL. marketingNL said: fackeldeyfinds: Heb jij je lesje al geleerd vandaag? http://bit.ly/9VS8nG [...]

  2. [...] akte: Kijk naar deze animatie-video waarin Sir Ken Robinson zijn licht laat schijnen over het onderwijs van de 21e eeuw. Kijk, luister en huiver, want wat is er nog veel te doen en wat is er nog een lange weg te gaan, [...]

Ga naar mijn of artikel.