‘The irrelevant corporate website’: Een vertaling

the-irrelevant-corporate-website-0607.gifEén van de blogs die ik zelf lees is ‘The Webstrategist’ van Jeremiah Owyang. Jeremiah deed daarop ooit een oproep aan niet-engelstalige bloggers om zijn artikel over ‘The irrelevant corporate website’ te vertalen in hun eigen taal. Ik heb af en toe contact met hem en besloot om nu maar eens aan zijn verzoek te voldoen.

bbbbbb
Enerzijds omdat zijn denkbeelden me aanspreken: Zo gebruik ik bijvoorbeeld de afbeelding bij deze post ook in mijn eigen presentaties. Anderzijds omdat hij zichtbaar gegroeid is door de manier waarop hij op zijn blog inzichten en ervaringen deelt. In het door mij vertaalde artikel vertelt hij niet alleen waarom hij de traditionele corporate website geen lang leven meer toedicht, maar komt hij ook met verbetervoorstellen om een bedrijfssite wel weer relevant te maken.

Wat moet je nog met een corporate website?

Voor het origineel van de tekst klik je op de afbeelding. Mijn vrije vertaling ervan vind je, in cursief, onderaan de afbeelding.

http://www.web-strategist.com/blog/2007/05/29/web-strategy-how-to-evolve-your-irrelevant-corporate-website

Twee vragen

Traditionele online marketing zal moeten veranderen en dit artikel is hopelijk een aanzet daartoe.

Ik wil beginnen met een vraag: Wat is een corporate website?

Antwoord: Inderdaad, die is bedoeld om meer te weten te komen van een bedrijf

Maar wij (de gebruikers/klanten/bezoekers) beginnen genoeg te krijgen van corporate websites met hun veel te gladde stock-foto’s , methun veel te keurige dames en heren die onnatuurlijk blij kijken naar de producten die het bedrijf levert. We hebben genoeg van de altijd positieve persberichten en die helemaal tevreden klant-testimonials. En dan die verhalen over die gulle giften die het bedrijf doet aan de goede doelen van deze wereld. We geloven er gewoon niet meer in.

Toegegeven, er komen altijd nog bezoekers naar corporate websites maar dat zegt weinig over hoe ze gebruikt worden. Webanalytics vertellen namelijk niet waarom mensen bedrijfswebsites bezoeken. Misschien komen ze er wel om een reden die het bedrijf helemaal niet wenselijk acht. De corporate website is immers een ongelooflijke verzameling van ongeloofwaardige en kunstmatige ‘branding’ dus als mensen kiezen voor een bedrijf gebeurt dat meestal elders, op andere websites dan die van het bedrijf zelf.

Dus hier is mijn tweede vraag: Waarom zijn corporate website irrelevant?

Antwoord: Marketing is veranderd. Marketing speelt zich niet langer alleen maar af op de corporate website en in de Google zoekresultaten. Veel internetmarketeers dachten dat ze de klus daarmee wel geklaard hadden. Maar marketing is overal waar klanten zijn en waar zij over je praten. Om nog maar een keer de Cluetrain Manifesto te citeren ‘Markets are conversations’ en die gesprekken vind je bijvoorbeeld op social networks, beoordelingssites, in chats, in blogs en inmiddels ook op een microblog als Twitter.

Zoals gezegd nemen klanten de beslissing om wel of niet in zee te gaan met een bedrijf veelal voordat ze naar de website ervan gaan. Mensen laten zich in hun aankoopbeslissingen vooral leiden door wat andere mensen zeggen op andere websites over een bedrijf en de producten/diensten ervan. Pas als ze daar overtuigd raken van de kwaliteit gaan ze eens een kijkje nemen op de bedrijfssite om de meer feitelijke informatie te achterhalen.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om (toekomstige) klanten productinformatie te verschaffen en dat op zich vormt nog altijd een goede reden om een bedrijfswebsite te hebben. Maar zelfs dan blijft overeind dat klanten die informatie pas gaan bekijken als ze hun beslissing al hebben genomen.

gaping-void-on-marketing.png

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

Hoe blijf je dan wel relevant?

  • De beste bedrijfssites van de toekomst komen tot stand in samenwerking met klanten/gebruikers. Zelfs al zijn lang niet alle klanten altijd allemaal blij met de producten die het bedrijf levert. Dus er zal ook ruimte moeten zijn voor die ontevreden klanten.
  • Want het bedrijf zal niet langer de enige contentleverancier op zijn website. Bestaande en nieuwe klanten, consumenten, gebruikers etc. zullen er ook op kunnen schrijven.
  • Er zullen regels zijn waar iedereen die content levert zich aan zal moeten houden, maar één ding is zeker: Het zal geen ‘corporate marketing only’ website zijn.
  • De content op de website zal dus bestaan uit positieve en negatieve klantervaringen. Dat houdt in dat je als bedrijf transparant en open bent. En dat je je als bedrijf net zo menselijk toont als elk ander mens.
  • Slimme marketeers weten hoe dit werkt, zij weten hoe het is om klanten-dus mensen- serieus te nemen, of ze nu positief of negatief over hun product/bedrijf praten. Zij weten ook dat je als bedrijf je klanten blij maakt door echt wat te doen met die feedback.
  • De bedrijfssite van de toekomst heeft een community-aspect. En daarin staan klanten/gebruikers centraal. Dat betekent dat daar niet alleen maar over je eigen producten gepraat wordt, maar ook over die van je concurrenten. En dan wordt er dus ook gelinked naar de sites van je concurrenten. Dat mag raar klinken en zal zeker even wennen zijn, maar zo werkt het wel in de gesprekken tussen klanten. Daarin vertellen ze elkaar de voor en tegens van alle leveranciers. Dus ook die van jou en je concurrenten. Ook dat hoort bij het open en authentiek zijn dat ik al eerder noemde.
  • Klanten zullen ervoor zorgen dat zo’n site een plek of misschien wel de aangewezen plek wordt waar andere klanten komen om jou en elkaar feedback te geven. Een plek om waardevolle en relevante informatie te vinden en er zo gezamenlijk voor te zorgen dat jouw producten en diensten verbeterd kunnen worden.
  • De corporate website van de toekomst zal een betrouwbare bron van informatie en meningen zijn, afkomstig van zowel het bedrijf als ook van de klanten ervan
  • Klanten die bedrijven helpen om nieuwsbrieven te schrijven. Bedrijven die door middel van real-time feedback van hun klanten hun producten verder kunnen ontwikkelen en verbeteren. Klanten die elkaar helpen met het gebruik van producten en zo een nieuwe invulling geven aan het woord ‘klantenservice’.

Kortom, de corporate website van de toekomst  is in hart en ziel klantgericht en zal veranderen in een human to human marketing website.

Voor de volledigheid vermeld ik nog even dat de cartoon over reclame door mij is toegevoegd en afkomstig is van www.gapingvoid.com

Jacqueline Fackeldey‘The irrelevant corporate website’: Een vertaling
Deel dit bericht

5 comments

Praat mee

Reacties zijn niet mogelijk.

Vergelijkbare artikelen