Presenteren zonder Prezi: mag dat?

storyelling_jff foto er was eens Utrecht 201Er was eens een verhaal dat verteld wilde worden. Het was geen nieuw verhaal, integendeel. Het was al veel vaker verteld maar het moest er weer eens uit. Waarom? Omdat een HBO-docent een collega had horen zeggen dat je geen goede presentatie meer zou kunnen geven zonder Prezi te gebruiken. Alsof je zonder Prezi of een andere hippe tool nergens zou zijn als verteller cq simpelweg door het gebruik van Prezi als vanzelf goed gaat presenteren.

De verzuchting van het verhaal

Toen het verhaal dat zag werd het boos en het bromde voor zich uit ‘Wat een onzin! Je kunt me nog steeds prima vertellen of presenteren zonder Prezi te gebruiken. Als je maar een goede verteller bent. En als je dan een plaatje bij je praatje gebruikt omdat ik daardoor beter land dan vind ik dat alleen maar fijn. Maar geen enkel verhaal zit te wachten op docenten die de vertellers van de toekomst (de studenten) menen te moeten leren dat de middelen waarmee je vertelt belangrijker zijn dan het verhaal zelf.’

jff dia_storytelling 2011

Een middel is geen doel

Het verhaal zuchtte nog eens diep, keek even om zich heen en zag mij zitten. ‘Zeg, jij daar, jij bent toch opgeleid tot docent? Je staat toch nog wel eens voor de klas en vertelt daar studenten hoe ze een verhaal goed kunnen vertellen?  En je geeft toch veel presentaties zonder dat je daarvoor Prezi gebruikt? Wil jij mij nog eens opnieuw vertellen, alsjeblieft? En wil je dan nog eens uitleggen dat middelen nooit een doel op zich zijn?’.

Ik antwoordde ‘Afgesproken! Doe ik meteen en ik zal anderen vragen om dat ook te doen’. Het verhaal haalde opgelucht adem en bedankte me. ‘Fijn!’ zei het. Tenslotte vroeg het me of het ook andere verhalen naar me mocht verwijzen. ‘Graag!’ zei ik.

En weg was het verhaal.

Jacqueline FackeldeyPresenteren zonder Prezi: mag dat?
Deel dit bericht

10 comments

Praat mee
 • @tweetspreekuur - 11 februari 2013

  Ja dat mag! Rake blog van @fackeldeyfinds: Presenteren zonder Prezi te gebruiken mag dat? http://t.co/jxiWwaX6 (mét mag ook hoor) #verhaal

 • @AlgemeneBuurman - 11 februari 2013

  RT @fackeldeyfinds: Presenteren zonder Prezi te gebruiken mag dat? http://t.co/0GQhRIyz

 • @ja_bakker - 12 februari 2013

  Tuurlijk, het gaat om het verhaal! RT @fackeldeyfinds: blogde gisteren ‘Presenteren zonder Prezi: mag dat?’ http://t.co/OUXTS4L3

 • Elja - 12 februari 2013

  Dan mag ik op deze plek wel opbiechten dat ik prezi nog niet onder de knie heb, toch? 🙂

  Jacqueline Fackeldey - 12 februari 2013

  @Elja: Ja, dat mag ook ;-). Ik gebruik het zelf ook niet. Niet vanwege mijn knieën maar omdat ik er duizelig van word als ik ernaar kijk en omdat ik zelf al zo druk ben.

 • MarcelPater (@MarcelPater) - 19 februari 2013

  Presenteren zonder Prezi: mag dat? – http://t.co/JgNjj29B #mooiverhaal

 • henk - 19 februari 2013

  Ik vind prezi wel leuk om te gebruiken. Maar je bent er vrij lang mee bezig om t echt mooi te krijgen.

  Ik gebruik inmiddels weer gewoon een verzameling goto’s (pecha kucha stijl) of een powerpoint met veel foto’s en screenshots. Als t gezelschap klein is dan de presentatie op basis van 1 A3 of A4 aan tafel.

  Gaat om inhoud en de kunst van het overbrengen + flexibel kunnen inspelen op de mensen aan wie je t verhaal vertelt.

  Mooie blog, mooie boodschap!

  Henk

 • Marcel Pater - 19 februari 2013

  Mooi verhaal!! 🙂

  Jacqueline Fackeldey - 20 februari 2013

  @Marcel: daarom wilde ik het ook graag nog een keer vertellen 😉

 • Jacqueline Fackeldey - 20 februari 2013

  @Henk: Dank voor je compliment en je aanvullingen!


Reacties zijn niet mogelijk.

Vergelijkbare artikelen