Waarom we van GIFs houden en ander klantgedrag dat niet verandert

via GIPHY

GIFs zijn al jaren populair en worden fanatiek gedeeld op alle online platformen. Of het nu gaat om katten, internetmemes, foto’s van wereldleiders, kunstwerken of beroemde filmscenes (b.v. de hierboven afgebeelde scene uit Jacques Tati’s “Mon Oncle”), ze komen dagelijks voorbij en we kunnen er maar geen genoeg van krijgen.

Maar wat is een GIF eigenlijk en waarom houden we zo van de animated GIFs? En is dat opnieuw een voorbeeld van klantgedrag dat niet verandert. De afkorting GIF staat voor Graphics Interchange Format. Online. Normaal gesproken gebruiken we voor het online delen van afbeeldingen bestandsformaten als .jpeg, .gif, of .png. Deze bestandsformaten zijn relatief licht qua data en daardoor makkelijk te mailen en te delen. Nadeel daarvan is dat er veel beeldkwaliteit verloren ging.

Klantgedrag dat niet verandert: oude technologie in nieuwe tijden

Om daar verandering in te brengen ontwikkelde CompuServe, één van de eerste internetproviders ter wereld in 1987 de GIF. GIF-bestanden zijn gecomprimeerd met loss-less compressie. De beeldkwaliteit blijft goed als de bestandsgrootte vermindert en ze ondersteunen transparante achtergronden. Dat maakt GIF-bestanden geschikt voor animaties.

Animated GIFs begonnen aan hun opmars bij de introductie van het Netscape logo. Netscape was in 1993 de enige browser die het format ondersteunde. In 1997 vond web developer John Woodell een manier om video’s om te zetten naar GIFs. Dat leidde tot de eerste animated GIF die wereldwijd viral ging: de dansende baby ook wel baby-cha-cha genoemd.

via GIPHY

Gedragsverandering mede gefaciliteerd door technologie

Is het nostalgie dat we nog steeds zo dol zijn op de oude technologie achter de GIF? Dat komt vaker voor: er liggen LP’s bij de Aldi en de Teletekst iOS-app heeft net weer een update gekregen. Of is dit het zoveelste voorbeeld van klantgedrag dat niet verandert cq van constant blijvend algemeen menselijk gedrag? Ik denk een combinatie van beide. Het toont aan hoe wij mensen cq hoe klanten kunnen hangen aan oude technologie al dan niet in in een nieuw jasje. Het laat zien dat we oude schoenen niet graag weggooien als ze nog lekker lopen.

Bovendien zet het aan tot reflectie en scepsis ten aanzien van alle juichende verhalen over technologie en digitalisering als de oplossing voor elk probleem. Veeleer zijn we- door ons gedrag cq een gedragsverandering- zelf de oorzaak en de oplossing van elk probleem. Technologie kan niet meer of minder dan ons helpen bij een gewenste gedragsverandering. Hebben we daar even genoeg van dan kunnen we ter ontspanning een paar animated GIF’s bekijken ;-).

Jacqueline FackeldeyWaarom we van GIFs houden en ander klantgedrag dat niet verandert
Deel dit bericht

3 comments

Praat mee

Reacties zijn niet mogelijk.

Vergelijkbare artikelen