Innovatie en management: scenes uit een huwelijk

innovatie en management _ candlelight coverHet huwelijk tussen management en innovatie is een bijzonder huwelijk. Managers houden niet van innovatie. Innovatie is een rommelig proces, de uitkomst is onzeker en die lastige innovators laten zich niet graag in hokjes duwen. Ze hebben (speel)ruimte nodig, zitten niet te wachten op regels en procedures. En al helemaal niet op managers die hen op de lip zitten. Het huwelijk tussen innovatie en management is een verstandshuwelijk.

Diep in hun hart beseffen managers dat geen enkel bedrijf zonder innovatie kan en met zijn tijd (en klanten) mee moet gaan. Maar ze voelen zich er niet prettig bij als het voor hun neus gebeurt. Omgekeerd is het net zo: als innovator weet je best dat totale chaos en eindeloos freewheelen niet per sé tot innovatie leiden. Maar jij voelt je er niet prettig bij als je aan de lijn moet lopen en in een hokje of richting wordt geduwd.

Innovatie en management: geven en nemen

Net als in een echt huwelijk is het geven en nemen in het huwelijk tussen innovatie en management. Op zijn tijd relativeren kan daarbij geen kwaad. Waarschijnlijk besef je dan dat zo’n verstandshuwelijk tussen innovatie en management zo slecht nog niet is.Omdat managers meestal geen innovators zijn en innovators geen managers (willen) zijn.

Managers en innovators hebben elkaar nodig. De kunst is om elkaar niet voor de voeten te lopen en te profiteren van elkaars kennis en kunde. Uit ervaring weet ik dat dat niet makkelijk is maar wel kan. Mits beide partijen de toegevoegde waarde van de ander erkennen en benutten. Spannender dan dat is het niet.

‘Postiljon d’ amour’ tussen innovatie en management

Loopt het toch niet lekker tussen de ‘partners’ innovatie en management? Dan ben ik graag de ‘postiljon d’amour’ tussen beide partijen. Je bereikt me op 0614677496 of jacqueline@fackeldeyfinds.com.

Dit is een geactualiseerde versie van een eerder verschenen artikel.

Jacqueline FackeldeyInnovatie en management: scenes uit een huwelijk
Deel dit bericht

5 comments

Praat mee

Reacties zijn niet mogelijk.

Vergelijkbare artikelen