Hoe Obermutten wereldberoemd werd door Facebook

Obermutten FacebookpaginaEr wonen nog geen 80 mensen in Obermutten, een piepklein Zwitsers dorp. Maar Obermutten is inmiddels wereldberoemd: er komen mensen van heinde en verre naartoe en dat allemaal met dank aan Facebook. Dat is ook de reden waarom Jeanet Bathoorn en ondergetekende vanavond de nachttrein naar Zürich nemen om vandaar met de kleine Rote en een Postbus door te reizen naar Obermutten.

Voor mij wordt dit de tweede keer dat ik voor een Tweep naar Zwitserland reis. De eerste keer bezocht ik @fiederels in Davos en nu ga ik met Jeanet mee als ‘gezelschapsdame’. Jeanet’s nieuwe boek Get Social For Business verschijnt binnenkort en daarin wil ze deze zeer succesvolle Facebook-campagne opnemen.

De Facebook-campagne wordt in het filmpje hieronder toegelicht:

Met zowel de pensionhouder als de burgemeester hebben we afspraken staan en vervelen zullen we ons zeker niet: we zijn tenslotte in een bergdorp en kunnen er vast wel een wandelingetje maken. Eenmaal terug in Zürich loopt daar een tentoonstelling over mijn Lovemark Freitag en wil ik Jeanet graag kennis laten maken met de geweldige keuken van Hiltl.

Verhalen uit en over Obermutten

Maar voor alles ben ik benieuwd naar de verhalen uit en over Obermutten. Verhalen die begonnen met dat ene = hun eigen verhaal dat zo goed op Facebook verteld werd dat het al gauw wereldwijd rond begon te zingen.

Nu komen onze verhalen daar nog een keer bij en dat van mij begon in elk geval goed. Want wat vond ik de afgelopen week in mijn eigen stad? En wat moet wel haast afgesproken werk zijn? Dit Space Invader-achtige en Zwitsers getinte mozaïek.

jff foto Zwitsers mozaïek IMG_0329 Nijmegen 2012

Ik weet niet hoe lang het al op die muur midden in het centrum van Nijmegen zit maar ik zag het nooit eerder en ik neem het op mijn iPhone mee naar Obermutten. Net als het verhaal over het  treintje dat hier in de buurt rondrijdt met Wilhelm Tell erop. Of over dat boerenverstand dat de Zwitsers zo goed weten te gebruiken voor marketing, communicatie en design.

Verhalen genoeg, daar heb je ook geen Facebook voor nodig maar Facebook is, net als zoveel andere social media sites, natuurlijk wel een middel om ze te delen. En precies dat gebeurde er met het verhaal van Obermutten.

Jacqueline FackeldeyHoe Obermutten wereldberoemd werd door Facebook
Deel dit bericht

2 comments

Praat mee

Reacties zijn niet mogelijk.

Vergelijkbare artikelen