Het verdriet van de oranje leeuw

ing-logoSinds jaar en dag kijkt hij verdrietig, de oranje ING-leeuw. En dat kan ik me best voorstellen want hij had en heeft er alle reden toe. Toen zijn broer, de blauwe Postbank-leeuw, nog leefde, trok die alle aandacht naar zich toe en was dat degene waarvan iedereen leek te houden. Deze kreeg dan ook (vermoedelijk begin jaren ’90) een facelift waardoor hij vrolijker ging kijken en helemaal klaar leek voor de toekomst.

Dus als je het zo bekijkt, dan is het wel begrijpelijk dat de oranje leeuw zich altijd wat achtergesteld voelde, stiekem jaloers was en tegelijkertijd ook wat neerbuigend praatte over zijn populaire blauwe broer.

De blauwe leeuw is niet meer

Maar dat was toen zijn blauwe broer nog leefde en die is er nu niet meer. Want het was beter voor ons allemaal dat er een einde kwam aan het leven van die blauwe leeuw zodat de oranje variant eindelijk zijn slag kon slaan. Dus zo gezegd zo gedaan: Blauw was opeens ‘uit’ en oranje werd ‘in’.

En nu prijkt die verdrietig kijkende oranje kop bovenop voormalige Postbank-gebouwen die nog blauw zijn van lijf en leden. Het ziet er niet uit en het lijkt me ook geen prettig gevoel voor zowel de kop als het lijf en de leden. Of bovenop ING-kantoren die leeg staan en eruitzien als een karkas.

Het einde van het verdriet?

Maar de vraag is natuurlijk of dat alles nu een eind heeft gemaakt aan het verdriet van de oranje leeuw? Zo te zien niet want laten we eens kijken naar wat hij aan het doen is:

 • Hij leende geld van de staat om door te kunnen leven
 • Hij deed een poging om Anouk tot zijn nieuwe boegbeeld te maken
 • Hij ziet klanten wegvluchten, laat het gewoon gebeuren en vraagt ze niet eens waarom ze bij hem weggaan

ing-kantoor-nijmegen-dicht-img_0965

 • Hij sluit steeds meer vestigingen en ontslaat medewerkers
 • Hij vertelt complete afdelingen dat ze ‘preventief mobiel zijn’ d.w.z. op de nominatie staan om opgeheven te worden
 • Hij ruilt een ander respectabel en geliefd blauw merk –RVS– in voor ook alweer een minder geliefd en oranje merk-Nationale Nederlanden

Meer dan genoeg om verdrietig van te worden en zo kijkt de oranje leeuw dan ook nog steeds. En ik ben benieuwd of dat nog een keer gaat veranderen. En tot die tijd kijk ik naar die treurige oranje kop bovenop dat blauwe lijf en die blauwe leden en vraag ik me af wie nu wel blij is geworden van deze vertoning? De ING-aandeelhouders misschien?

Zo ziet een vrolijke oranje leeuw eruit

Mocht je willen weten hoe een vrolijk kijkende oranje leeuw eruit zou zien, dan verwijs ik je graag naar deze boomerang-kaart. Ik heb hem, tijdens mijn laatste jaar bij ING, wel eens gebruikt in presentaties omdat ik me ook toen al afvroeg wat we toch aanmoesten met onze droevige leeuw maar veel reactie kreeg ik er niet op. Men achtte het niet van belang en was met andere dingen bezig.

Als je meer wil lezen over het merk Postbank dan kan dat bijvoorbeeld op www.blauwbloed.nl of in het gelijknamige boek van de hand van mijn oud-collega Wichert van Engelen.

Jacqueline FackeldeyHet verdriet van de oranje leeuw
Deel dit bericht

6 comments

Praat mee
 • Janine - 11 augustus 2009

  In dit kader is er een bank die, denk ik, nog meer klanten gaat verliezen. Dat is de SNS-bank. Openen wel meer kantoren waar je alles behalve geld halen en storten kan. De rest van de zaken kunnen bij de SNS via het internet. o ja, storten kan wel, moet je het aangetekend versturen en kost het je 7,50 plus porto.

  Jacqueline Fackeldey - 11 augustus 2009

  @Janine: Neem aan dat ook andere banken klanten kwijtraken en je ziet dat met name de meer maatschappelijk verantwoorde banken klanten naar zich toe weten te trekken. Ik doel dan op de Triodos, ASN ( overigens wel onderdeel van SNS Reaal) en de Rabo natuurlijk. Dus misschien is dat ook iets voor jou?

 • Marloes - 13 augustus 2009

  Ik had bijna twee (jazeker TWEE) maanden nodig om een tweede bankrekening te kunnen openen voor @marketingfacts. Het excuus aan de andere kant van de lijn “we hebben het razend druk momenteel”
  Nu weet ik waarmee ze zo druk waren,eigen hachje redden heet dat.. 🙂

  Jacqueline Fackeldey - 13 augustus 2009

  @Loesje: Hoop dat je die rekening uiteindelijk elders hebt geopend? Want zo’n antwoord is naar mijn idee te zot voor woorden. Wil je nu klanten of wil je ze niet? Denk overigens dat ze het ook erg druk hadden met het verwerken van de opzeggingen, hoorde namelijk van oud-collega dat er mensen in de rij stonden toen zij haar rekening ging opzeggen.

 • Marloes - 15 augustus 2009

  @Jacqueline, ik had geen keus. Het is een tweede rekening voor kantoor van waaruit ik mijn kasbestedingen mag gaan doen, helaas.

  Jacqueline Fackeldey - 15 augustus 2009

  @Marloes: Begrijp dat je geen keus had en ben benieuwd hoe je verdere ervaringen dan nu zullen zijn met de verdrietige leeuw…


Reacties zijn niet mogelijk.

Vergelijkbare artikelen