De mens achter de functie: Waarom ik visitekaartjes ‘tag’

business-cards2.jpg

Wanneer je, net als ik, regelmatig op congressen komt, presentaties geeft of workshops begeleidt, dan wissel je daar visitekaartjes uit. Die je bij thuiskomst meestal pas echt goed bekijkt en dan opbergt in een mapje. En als je dan zo’n hele serie kaartjes bij elkaar ziet, dan valt mij altijd op hoe weinig persoonlijk die kaartjes zijn.

 Vooral als je van meerdere mensen van één bedrijf kaartjes hebt wordt het echt lastig om je de juiste persoon bij het betreffende kaartje voor de geest te halen. Mijn simpele maar wel doeltreffende oplossing daarvoor is het ‘taggen’ van visitekaartjes: Ik maak op de kaartjes aantekeningen als: kaal, jong, groot, bril, grappig accent, self made man, grappenmaker, hippe tas etc. etc. en meestal schrijf ik er ook nog bij op welk congres ik iemand ontmoet heb.

Menselijker, unieker en persoonlijker

Zo probeer ik de op zich uniforme visitekaartjes menselijker, unieker en persoonlijker te maken door de mens achter het visitekaartje in mijn geheugen te zetten in plaats van zijn of haar functie, titulatuur etc. Dat zegt me lang niet zoveel als het gesprek dat ik voerde met degene die ik ontmoette, als de lach die iemand had of juist de boosheid die uit zijn gezicht sprak. Dat zijn de dingen die je bij blijven en die je herkent als je iemand weer ziet of hoort.

gaping-void-network-and-node.png

We zitten allemaal in de ‘sales’

Op één van de laatste marketingcongressen waar ik was viel me ook iets anders op: Heel veel mensen daar hadden helemaal geen visitekaartjes bij zich. Niet omdat ze de waarde van het netwerken tijdens de borrel of de pauzes ervan niet inzagen. Integendeel, veel congresgangers geven keer op keer in evaluaties aan dat ze juist daarvoor komen. Ik vermoed dat ze ‘niks’ met hun visitekaartje hebben en ze zich mogelijk ook niet realiseren dat we uiteindelijk allemaal in de ‘sales’ zitten. Of we nu marketeer of communicatiemanager zijn bij een dienstverlener, in de zorg of bij de overheid.

Klanten zijn overal

Dat je dat niet realiseert als je werknemer bent van een groot bedrijf of van een grote organisatie, daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar aan de andere kant weet je nooit of je niet oog in oog met een (toekomstige) klant komt te staan en dan kan een visitekaartje, al dan niet te personaliseren door de ontvanger, goed van pas komen. We zijn tenslotte allemaal klant en gebruiker en hebben ook allemaal klanten en gebruikers.

moo-screendump.png

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

Dus ik zou zeggen, ga nooit op stap zonder je visitekaartjes en mocht je nu geïnspireerd zijn en op zoek willen gaan naar net even andere visitekaartjes kijk dan eens bij Moo of Gaping Void of schakel gewoon een ontwerper in die iets moois voor je maakt.

Jacqueline FackeldeyDe mens achter de functie: Waarom ik visitekaartjes ‘tag’
Deel dit bericht

5 comments

Praat mee
 • Marcel Pater - 3 december 2007

  Goed idee Jacqueline, misschien ga ik dat ook bij telefoonnummers doen, taggen. Ik heb namen in mijn telefoonlijst waarvan ik geen idee had wie het zijn of waarom ze er in staan 🙂

 • Jacqueline Fackeldey - 3 december 2007

  @Marcel:Ben benieuwd wat je bij mijn telefoonnummer gaat schrijven…grote witte oordoppen misschien 😉

 • Marcel Pater - 3 december 2007

  @fackeldeyfinds dat sowieso 🙂 mijn visitekaartje heb je nog niet volgens mij…

 • Ruben Timmerman - 3 december 2007

  Maarrrrrrrr Jacqueline, het grotere probleem van netwerken los je hier niet mee op. Hoe vind je iemand waarvan je niet meer weet hoe hij/zij(n) bedrijf heet?

  Ik pas het tagging principe ook toe, maar ik doe dat in Apple’s Addressbook met woorden als freelance, design, seo, etc. En gelukkig heeft LinkedIn tegenwoordig foto’s 😉

 • Jacqueline Fackeldey - 3 december 2007

  @Ruben: Goeie vraag waarop ik niet 123 antwoord heb.Je zou iemand kunnen ‘Googlen’ en dan hopen dat ie daar ‘boven water’komt? Of verticaal zoeken misschien? Alle LinkedIn foto’s doorkijken lijkt me nl erg veel werk, tenzij ze daar een cover-flow achtige applicatie van gaan maken natuurlijk.


Reacties zijn niet mogelijk.

Vergelijkbare artikelen