De IKEA-TV: klantropologie in de praktijk

jff foto IKEA Utrecht 2011Er zijn mensen die denken dat ik, na jarenlang TV-loos te zijn geweest, er nu direct eentje aan ga schaffen omdat IKEA met een eigen tv komt. Maar dat ga ik niet doen. Wat ik wel doe is schrijven over de manier waarop IKEA tot dit voor henzelf ook nieuwe product kwam en over de manier waarop ze ons daarvan op de hoogte brengen.

Dat innovatie en productontwikkeling gebaseerd op kijken naar wat je klanten doen, wat ze bezighoudt, waar ze last van hebben en wat ze ergert werkt weet ik. Zo kom ik zelf op ideeën en dat is meteen ook de eerste stap van het klantropologische stappenplan in mijn boek.

Daarom kijk ik er ook niet van op dat IKEA dat net zo doet want ik heb al vaker vastgesteld dat IKEA – in tegenstelling tot veel andere organisaties– wel weet hoe je je boerenverstand kunt gebruiken voor marketing, design en communicatie. Maar dit is voor het eerst dat ze er zo mee te koop lopen. En dat doen ze met zoveel gevoel voor humor dat ik er zelfs bijna een TV van zou gaan kopen:

In de video zie je enerzijds hoe ze op het idee kwamen voor de Uppleva die meteen ook mediacenter, luidspreker en meubel is. Waarmee de IKEA TV teruggrijpt op TV’s uit de jaren ’60. In die tijd was de TV immers ook een meubelstuk en naar verluidt maakte Philips hun TV’s zo breed van boven dat er een vaasje met bloemen op kon staan want anders verkochten ze niet.

philips k4 huiskamer totaal via marcelstvmuseum

Anderzijds laat de video zien dat IKEA weet dat je je verhaal goed en als het even kan met een vleugje zelfspot en humor moet vertellen. Dat doet IKEA vaker en dat heeft ook dit keer zijn effect niet gemist want alle grote tech-blogs en nieuwssites schreven over de IKEA TV.

Of de tech-bloggers tot de aanschaf over zullen gaan betwijfel ik en zelf laat ik de Uppleva (die pas in 2013 in Nederland te koop is) in elk geval ook voor wat ie is. Maar dat laat onverlet dat ik onder de indruk ben van dit staaltje klantropologie in de praktijk. Want dat is het zonder meer en wat zijn er veel organisaties die daar nog wat van kunnen leren…

Jacqueline FackeldeyDe IKEA-TV: klantropologie in de praktijk
Deel dit bericht

Vergelijkbare artikelen