Als e-mail niet meer bestond: verademing of verarming?

Wat als e-mail niet meer bestond_illustratie

Analog Email © Andrew Littmann

Met e-mail en onze overvolle mailbox hebben we een tweeslachtige verhouding. We vervloeken ze en zijn er tegelijkertijd blij mee. Dat blijkt wel uit de E-mail Benchmark 2017. Anno 2017 is e-mailmarketing- en niet social media- opnieuw het meest effectieve en sterk groeiende online-marketingkanaal.

Voor een ruime meerderheid van de respondenten (73 procent) wordt e-mail in 2017 nog belangrijker. Vooral voor het genereren van traffic naar de website (75 procent), het verlenen van service (71 procent) en het stimuleren van verkoop (62 procent). Vorig jaar was leadgeneratie nog het belangrijkste doel om e-mailmarketing voor in te zetten.

E-mailmarketing staat voor het vierde achtereenvolgende jaar op nummer één (94 procent) van de belangrijkste online kanalen met een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar. SEA/Adwords (56 procent) en SEO (50 procent) staan op een tweede en derde plaats.

Bron: Marketingfacts

E-mailmarketing doet het goed

In 2017 lezen we voor het eerst onze mails vaker mobiel (54,22 procent) dan op de desktop (45,78 procent). En we klikken mobiel ook nog eens keer meer door dan we dat op de desktop doen. Waarbij de zakelijke markt wint van de consumentenmarkt. E-mailmarketing doet het goed en het ziet er naar uit dat dat nog wel even zo blijft.

Wat als e-mail niet meer bestond?

En toch stel ik hem nu, de vraag uit de titel van dit artikel: wat als e-mail niet meer bestond? Zou dat een verarming of juist een verademing zijn? Hoe zou het er dan aan toegaan op kantoor? Puilen de postvakjes ouderwets uit? Staat de telefoon roodgloeiend of spreek je collega’s en klanten die je al jaren niet meer zag opeens face-to-face? Het is de moeite van het proberen waard. Al is het maar een dag per maand. Om de simpele reden dat een e-mail-vrije dag de dagelijkse routine doorbreekt.

Het doet je stilstaan bij een proces waar je nooit meer bij stilstaat. Dat zorgt voor de broodnodige reflectie en kan het begin van een proces innovatie zijn.

Hoe gebruikt jouw organisatie e-mail?

Komt jouw organisatie om in de interne e-emails of zijn er andere processen die vragen om reflectie? Ik begeleid je er graag in. Je bereikt me op jacqueline@fackeldeyfinds.com of +31 (0)6 146 77496.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyAls e-mail niet meer bestond: verademing of verarming?

Aandacht maakt de klantervaring mooier: Column Marketing en Communicatie Op weg naar 2050

https://www.fackeldeyfinds.com/klantropologie-model/2050 is ver weg en niemand weet precies hoe Marketing en Communicatie er dan uitzien. Toch staat elke editie van het Magazine Marketing en Communicatie Op weg naar 2050 vol met artikelen over precies dat onderwerp. De meest recente editie (nr.4) bevat een column* van mijn hand ‘Hoe aandacht de klantervaring mooier maakt’.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyAandacht maakt de klantervaring mooier: Column Marketing en Communicatie Op weg naar 2050

Hoe mobiel is jouw bank?

Mensen af en toe op het verkeerde been zetten en laten zien dat lang niet alles is wat het lijkt, vind ik een goede zaak. Het laat je even met je ogen knipperen, schudt je wakker en zet je aan het denken. Want zeg nou zelf, was dit waar je aan dacht bij het lezen van de woorden ‘Hoe mobiel is jouw bank?’. Is dit wat je voor je ziet als je voor de zoveelste keer leest dat mobiel bankieren de toekomst heeft? Nee, natuurlijk niet.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyHoe mobiel is jouw bank?

Waarom goede klantervaringen (geen) eenheidsworst zijn

Tetris, wie kent het niet? We speelden het allemaal. De eerste blikkerige tonen en vallende blokjes van deze Tetris-parodie zijn een feest van herkenning. Je schiet direct in de lach en dan realiseer je je dat het hier om huizenblokken gaat. Plattenbau heten deze monotone, identieke flatgebouwen in de voormalige DDR. Maar wat hebben die flatgebouwen te maken met goede klantervaringen? Het feit dat ze allemaal zo op elkaar lijken.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyWaarom goede klantervaringen (geen) eenheidsworst zijn

Durf te complimenteren en klantgerichtheid te stimuleren!

klantgerichtheid stimuleren_jff foto compliment_duimpje omhoog Nijmegen 2013Van institutionaliseren krijg ik de kriebels. De Nationale Complimentendag (1 maart) kan me dan ook gestolen worden en de Twitter-hashtag #dtv (durf te vragen) gebruik ik nooit. Als ik iets wil vragen of iemand wil complimenteren dan doe ik dat zo wel. Toch heet dit artikel ‘Durf te complimenteren en zo klantgerichtheid te stimuleren!’. Waarom? Omdat kantgerichtheid noch het geven van complimenten ons in het bloed zit en we in Nederland op beide vlakken wel wat aanmoediging kunnen gebruiken.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyDurf te complimenteren en klantgerichtheid te stimuleren!

Dit weet Facebook allemaal van je: jouw Data Selfie

Privacy en social media. Het is een thema dat we zorgeloos wegwuiven. Terwijl er reden genoeg is om dat niet te doen. Neem bijvoorbeeld het nog altijd veelgebruikte Facebook. Er zijn 9,5 miljoen geregistreerde Facebook-accounts in Nederland en maandelijks bezoeken 9,8 miljoen Nederlanders de website van Facebook. Wat weet Facebook van haar gebruikers en van jou? Verbijsterend veel. En veel meer dan je zelf denkt.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyDit weet Facebook allemaal van je: jouw Data Selfie

10 presentatie tips ter voorkoming van Death by Powerpoint

presentatie tips ter voorkoming van death by powerpoint_via the marketoonistOver ‘Death by Powerpoint’ kunnen we kort zijn: dagelijks dommelen er wereldwijd op congressen en bedrijfsbijeenkomsten vele duizenden toehoorders weg. Ze checken hun mail, doen een spelletje of zoeken anderszins hun toevlucht bij hun smartphone. ‘Death by Powerpoint’ is still alive en maakt slachtoffers bij bosjes. Daarom vandaag 10 presentatie tips om die alom tegenwoordige Powerpoint-dood te lijf te gaan. 

Lees verder
Jacqueline Fackeldey10 presentatie tips ter voorkoming van Death by Powerpoint

Waarom moderne organisaties soft skills keihard nodig hebben

waarom moderne organisatie soft skills nodig hebben_jff foto 2016Emotionele intelligentie, vriendelijkheid, moed, uithoudingsvermogen, gevoel voor humor, kunnen luisteren zonder oordeel gelden als ‘soft skills’. Als vaardigheden en eigenschappen die niet meetbaar zijn. Daarmee is de toon gezet. ‘Soft skills’ bungelen er in organisaties maar een beetje bij zoals Seth Godin terecht opmerkt in Let’s stop calling them ‘soft skills’Dit artikel is een vrije vertaling en samenvatting van zijn betoog.

We rekenen mensen af op harde skills en de bijbehorende cijfertjes. Daar is niks mis mee. Natuurlijk moet een verkoper weten hoe je moet verkopen en moet een webbouwer kunnen progammeren. Zo heeft elk vak zijn typische onmisbare kennis en vaardigheden. Deze skills — de beroepsvaardigheden — staan sinds het industriële tijdperk- centraal in het HR proces. En toch doen we onszelf, onze klanten en onze organisatie daarmee te kort.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyWaarom moderne organisaties soft skills keihard nodig hebben

Maakt koffie je echt productiever op het werk? [Infographic]

maakt koffie productiever op het werk detail infographicBegin jij je werkdag ook met koffie? Nederlanders zijn samen met de Scandinaviërs de grootste koffiedrinkers van de wereld. We drinken dagelijks heel wat bakkies troost weg. Thuis, onderweg en niet te vergeten op kantoor. Zonder koffie komen we een werkdag niet door. Althans dat denken we. Hoe zit dat echt?

Lees verder
Jacqueline FackeldeyMaakt koffie je echt productiever op het werk? [Infographic]

Klantropologie is doen wat je zegt en zeggen wat je doet

klantropologie is doen wat je zegt_jff foto doen Nijmegen 2016Het klinkt simpel: doen wat je zegt. Je belooft klanten een mooi product en een goede service. Maar dan wordt het mooie product niet op tijd bezorgd, gaat onverhoopt kapot of voldoet anderszins niet aan de klantverwachting. En dan is het moment van de waarheid daar en blijkt het nakomen van die klantbelofte voor menig organisatie niet zo simpel. Op zulke momenten moet je laten zien dat je meent wat je zegt. Je moet doen wat je zegt. Laat dat nou makkelijker zijn als je veel eerder in het proces, bij het ontwikkelen van een product of dienst, zegt wat je doet. Ook dat is klantropologie en dat werkt als volgt.

Lees verder
Jacqueline FackeldeyKlantropologie is doen wat je zegt en zeggen wat je doet